Riktigere balanse mellom kapasitet og etterspørsel

Salget av nye hytter var rekordhøyt under pandemien, med økt leveringstid for mange av produsentene som konsekvens. Nå har markedet stabilisert seg på 2018 og 2019-nivå, som betegnes som et «normalår». Det betyr på sikt kortere leveringstid for de som kjøper ny hytte i år.
 

2021 var hektisk for medlemsbedriftene ved Norsk Hyttesenter på Hellerudsletta, like nord for Oslo. Aldri før har det blir signert så mange kontrakter på nye hytter som under pandemien. Det resulterte i økt leveringstid på nøkkelferdige hytter på grunn av kapasitetsutfordringene under pandemien.

– Enkelte leverandører ved hyttesenteret hadde opp mot halvannet års leveringstid på nye hytter. Ingen i bransjen synes det er hyggelig at kundene må vente så lenge for å få oppfylt hyttedrømmen, så det er oppløftende at vi nå ser at leveringstiden synker nedover, sier leder ved Norsk Hyttesenter, Olaf Olstad.

 
11. juni er det tomte- og hyttedag ved Norsk Hyttesenter. Aktuelle hyttemodeller og konkrete hyttetomter er hovedingrediensene på denne minimessen, i tillegg flere utstillere med hytterelaterte produkter og tjenester. Olstad mener tiden er god nå for de som går med planer om å realisere hyttedrømmen.

 – Tempo er ikke like hektisk som den var for et år siden. Det er mer normale tilstander nå, og det er bra både for hytteprodusentene og for kundene. På messen blir det tid til den gode samtalen med de ulike leverandørene. Å kjøpe ny hytte er en lang prosess hvor mange av kundene går flere runder med ulike leverandører. Da er det viktig at det er tid til disse samtalene. Det blir det under tomte- og hyttemessen, sier Olstad.

 

I underkant av 5000 hytter er normalen

I 2018 og 2019 ble det gitt igangsettingstillatelse for henholdsvis 5201 og 4897 nye hytter. Det gir et gjennomsnitt på 5049 hytter, noe som bransjen selv betegner som et normalår.

– Vi registrerer at en del aktører kommuniserer for høye tall når det gjelder antall nybygde hytter, helt opp mot 7000 per år. Men da er påbygg og påbygg tatt med, og det blir ikke riktig. Dette er ikke nye fritidsboliger, men utvidelse av eksisterende hytter eller for eksempel en bod ved siden av den gamle hytta. I et normalår bygges det cirka 5000 nye hytter i Norge, sier Olstad.

 

Nye hytter, igangsettingstillatelse 2016-2020:

2014                     3894

2015                     4802

2016                     5370

2017                     5501

2018                     5201

2019                     4897

2020                    4528

 

(Kilde: Statistisk sentralbyrå)

(Gjennomsnitt 2014-2020 er 4884 nye hytter)

 

Smarte planløsninger selger

Den gjennomsnittlige fritidsboligen som hyttesenterets medlemmer bygger i Norge er 86 kvadratmeter. Olstad forteller at det fortsatt er de tradisjonelle hyttene som er mest populære.

– De tradisjonelle hyttene med et moderne uttrykk har ofte de smarteste planløsningene som gir mye hytte for pengene. I mange tilfeller er det imidlertid de store og eksklusive hyttene som løftes frem når hytteutbygging er på dagsorden, men den gjennomsnittlige fritidsboligen er fortsatt relativt nøktern, med et areal på under 90 kvadratmeter og helt normal standard. Noen bygger fortsatt stort og flott, men vi ser at flere av våre medlemmer lykkes med nye konsepter hvor det tilbys mindre og mer arealsmarte hytter, forklarer Olstad.

 

30 utstilte hytter

På Norsk Hyttesenter Hellerudsletta er det utstilt 30 hytter i ulike design og størrelser. Minste hytte er på 46 kvadratmeter og største er på 155 kvadratmeter. Til sammen 21 norske hytteleverandører er representert på utstillingen. Inspirasjonsbygget ligger midt i området og huser 18 aktører med hytterelaterte produkter. På tomte- og hyttemessen 11. juni er det i tillegg flere eksterne utstillere.

 

Om Norsk Hyttesenter:

·         Norsk Hyttesenter har 21 medlemsbedrifter som leverer nye hytter i det norske markedet.

·         På Hellerudsletta ligger Nordens største helårs hytteutstilling, med 30 fullt innredede hytter som publikum kan besøke.

·         Er plassert 15 minutter nord for Oslo, like ved E6.

·         Norsk Hyttesenter er bemannet av hytteprodusentenes egne ansatte. Her treffer du hyggelige og kunnskapsrike fagfolk.

·         Gratis parkering og fri inngang for alle besøkende.


Åpningstider:

Torsdag: 12:00-20:00

Fredag: 10:00-16:00

Lørdag: 10:00-16:00

 

Hytteprodusenter som er representert ved Norsk Hyttesenter:
Blåne Hytter
Boligpartner
Eikås Hus & Hytter
Eventyrhytter

Familiehytta

Fjelldrøm

G. Thue Håndlaft
Hedda Hytter
Jøra Bygg
Leve Hytter
Lugn Hytter

Nordlyshytter
Nye Hytter
Ranahytta
Røroshytta
Saltdalshytta
Telemarkshytter
Tinde Hytter
Øverbygg
Østlaft
Ålhytta

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *