Fortsatt mulig å realisere hyttedrømmen i 2021

På tross av høyt tempo i hyttemarkedet er det fortsatt mulig å skaffe seg ny hytte i 2021. Flere av leverandørene ved Norsk Hyttesenter har pågående prosjekter i ulike deler av landet, blant annet med nøkkelferdige hytter til under 2,5 millioner kroner.

 

På Norsk Hyttesenter ved Hellerudsletta, bare 15 minutter nord for Oslo, er det høy aktivitet og rekordstor interesse for realisering av den norske hyttedrømmen. Aldri før har flere nordmenn hatt planer om å kjøpe hytte i Norge. Og trolig vil mange gjennomføre drømmen om sin egen hytte ved sjøen eller på fjellet i løpet av året. Noen velger brukte hytter – andre vil ha helt nytt.

 

Sistnevnte gruppe må normalt vente mellom ett og to år for å få oppført sin egen spesialtilpassede hytte. Flere av leverandørene ved Norsk Hyttesenter kan imidlertid levere standardoppsett allerede i 2021.

 

Mange prosjekter rundt om i landet

– Mange har fått inntrykk det er umulig å kjøpe ny hytte i 2021. Det er nok ikke tilfelle. Flere av utstillerne ved Norsk Hyttesenter fullfører hytteprosjekter i år som vil være klare for salg. Dette gjelder hytter over hele landet og i flere prisklasser, også nye hytter til under 2,5 millioner kroner, sier Olaf Olstad som er daglig leder ved Norsk Hyttesenter på Hellerudsletta. Han forteller at kundene riktig nok må beregne noe ventetid i de mest populære hytteområdene.

 

Men dersom man styrer unna de mest kjente hyttedestinasjonene, så finnes det en hel del å velge mellom. Og det finnes rimeligere alternativer. Olstad peker på at hyttedrømmen ikke trenger å koste mange millioner kroner, slik mange har inntrykk av.

– Flere av leverandørene tilbyr hytter til mellom 2 og 2,5 millioner kroner. Disse er komplett, og her kommer du omtrent til ferdig oppfyrt peisovn, sier han.

 

Per Erik Olsen og Tinde Hytter er utstillere ved Norsk Hyttesenter. Tinde Hytter er en av aktørene ved hyttesenteret som tilbyr nøkkelferdige hytter i 2021 i budsjettvennlige prisklasser.

– Vi har prosjekter enkelte steder hvor det vil være mulig å flytte inn i ny hytte i år. Dersom du ønsker å tilpasse en av hyttemodellene, så må du nok regne med ett til to års ventetid, sier Olsen.

 

Tomteprisen avgjør mye

Ifølge Olsen er det liten tvil om hva som driver prisen på nøkkelferdig hytte opp. Tomteprisene avgjør sluttsummen.

– Det er i stor grad tomteprisen som avgjør sluttsummen på hytta. Dersom man ikke absolutt må være ved de profilerte hytteområdene, så finnes det mange alternativer. Med tomtepriser på under en halv million kroner er det mulig å bygge økonomisk smart. Og velger man de litt mindre hyttemodellene, så er det ingen problemer å skaffe seg ny nøkkelferdig hytte til under 2,5 millioner kroner.

 

Han peker også på muligheten for å øke egenandelen i hytteprosjektet med økt egeninnsats, som for eksempel maling innvendig og utvendig.

– Trenden går mot at kundene i stor grad ønsker alt klappet og klart. Noen vil gjerne også han hytta ferdig innredet med møbler. Men vi har også kunder som ønsker å gjøre noe selv. Hvis man kan gjøre noe selv, og ikke går for mange tilvalg, så er det mulig å realisere hyttedrømmen til en fornuftig pris, sier han.

 

Flere yngre kjøper hytte
Stadig flere brukergrupper ser verdien av å investere i en hytte på fjellet eller ved sjøen. En undersøkelse utført av Ipsos for DNB viser at interessen for å kjøpe hytte aldri har vært større for yngre mennesker enn i 2021. 18 prosent i aldersgruppen 18–33 år svarer at de er interessert i å kjøpe hytte i Norge i løpet av året. Samtidig svarer fem prosent i den samme aldersgruppen at de har kjøpt seg fritidsbolig i år.

 

– Flere yngre hyttekjøpere i markedet er også vårt inntrykk. Kanskje er det mange unge som ikke synes det er like kult som tidligere å fly over halve kloden, når det er blitt så mye fokus på klimakampen. Og det er bra for klimaet at unge velger bort de minst klimavennlige utenlandsreisene, til fordel for mer miljøvennlige alternativer hjemme i Norge, sier Olstad.

 

– Sammen med pandemien kan nok dette være en del av forklaringen på den økende interessen. Vi har også et inntrykk av at unge mennesker i større grad ønsker å dele hytta med andre. Da blir regnestykket et helt annet for mange. Trenden med delingsøkonomien har vi jo sett en stund, sier Olaf Olstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *