Tomtedag på Norsk Hyttesenter 8. juni:

Egeninnsats og smarte valg holder hytteprisen nede. Her får du 5 gode tips til hyttedrømmen!

Med de riktige valgene blir ikke hytta så dyr som du tror. Her får du fem gode tips hvor egeninnsats og smarte valg bidrar til å holde budsjettet nede.

Utstillerne ved Norsk Hyttesenter tilbyr hytter i alle størrelser – fra små mikrohytter til store familiehytter med god plass til både familie og venner. Uansett hvilken hytte du går for er det gode muligheter til å holde budsjettet nede.

Mye å spare
I forbindelse med tomtedag 8. juni ved Norsk Hyttesenter, som ligger på Hellerudsletta bare 15 minutter nord for Oslo, er det muligheter å snakke med tilbydere av hytter og tomter.
– Dette er plassen å være for de som bærer på en hyttedrøm. Drømmehytta trenger ikke være veldig kostbar og det er muligheter å spare mange hundre tusen kroner på de riktige valgene, sier daglig leder ved hyttesenteret, Olaf Olstad.

Han har lang fartstid i hyttebransjen og vet hvilke grep som kan gi store besparelser ved kjøp av ny hytte. Egeninnsats og smarte arealgrep er «nøkkelen». Grunnflateareal bestemmer i stor grad sluttsummen på hytta.

Mange blir overrasket
Og det er ikke sånn at lite areal nødvendigvis gir begrenset plass:
– Vi får ofte tilbakemelding fra kunder som er overrasket over hvor mye hytte de får for pengene når de tar en titt på produsentene som tilbyr arealeffektive hytter. Dette er gjerne mindre hytter med smarte hemsløsninger med god rømningsvei. Her får hele familien plass.

Smart hems
Olstad forteller at de aller fleste av hyttene som selges i dag har hemsløsning. Den gir smarte ekstraarealer som gjerne de yngste i familien benytter seg av. Eller de som er på besøk.
– Med hems får man på en måte delt hytta inn i to, og de er mulig å trekke seg tilbake dersom man ønsker å være alene med en god bok eller TV-serie. Og det gir muligheter for de yngste til å slå seg skikkelig løs – uten å bli hysjet på av de voksne.

Egeninnsats lønner seg
Olstad ramser opp flere smarte grep som kan gjøre hytteprosessen rimeligere. Egeninnsats er alltid et effektivt tiltak.
– Hvis man har litt praktiske egenskaper og det riktige verktøyet kan man gjøre mye og spare store summer. Samtidig er det klokt å kjenne sin begrensning. Snekring tar tid. Men med gode planer og innsats fra familie og venner får man gjort mye på bare en langhelg.

Overflatebehandling er også et område hyttebyggeren kan spare penger på med egeninnsats. Hytteleverandørene leverer ferdigbehandlede flater for de som ikke ønsker å gjøre noe – og de leverer ubehandlet for de som har tid og kapasitet til dette.
– Snakk med de ulike hytteprodusentene og spør hvilke pakker de tilbyr. Da kan du selv se hvor mye du sparer ved å ta male- eller beisejobben selv. Også dette er et ypperlig dugnadsprosjekt for familie og venner, sier Olstad.

5 gode tips for å holde hyttebudsjettet nede:

1. Velg de mindre hyttene med hemsløsning
Ta en titt på de ulike leverandørenes hjemmesider hvor du finner gode oversikter over de aktuelle hyttemodellene. Flere av disse har delt hyttene inn i kategorier, og det er enkelt å finne frem til de mindre og arealsmarte hyttene.

Du kan velge hytter med hems fra 40 kvadratmeter grunnflate til det firedobbelte hos leverandørene på Norsk Hyttesenter. En 60 kvadratmeter hytte har gjerne to soverom nede pluss aktuelt areal på hemsen som kan benyttes. Hemsen har god rømningsvei og her får du mye nyttig areal hytte for pengene!

Og velger du de minste får du «pluss» for lavt fotavtrykk i naturen!

2. Ta overflatebehandlingen selv
Det er relativt store flater som skal overflatebehandles på en hytte – både innvendig og utvendig. Leverandørene tilbyr pakker med alle flater ferdigbehandlet, i tillegg kan du velge grunnet (utvendig) eller helt ubehandlet, og dermed gjøre jobben selv. Med storfamilien og venner på hyttebesøk går jobben raskt og du sparer mange titusen kroner.

3. Elektroklar hytte for de som er litt «handy
De med litt erfaring kan gjøre en god del snekkerarbeid innvendig. Med elektroklar hytte får du ferdig oppsatt hytte utvendig, med gjenstående innvendig arbeid. Du får også materialer som skal brukes innvendig (panel, isolasjon, lister, kjøkken, gulv, tak, m.m.).

Med godt planlagte dugnader er det fullt mulig å gjøre alt innvendig arbeid selv. Men da må du ha den påkrevde erfaringen og det riktige verktøyet.

NB: Husk at alt av elektrisk, våtrom og rør må utføres av fagpersonell. Det samme gjelder peisovn og pipe.

4. Bygg terrassen selv
Det er fullt mulig å sette opp terrassen selv. Hytteleverandørene har som regel terrasse med i byggesettet, og du kan bygge denne selv med litt erfaring på forhånd. Mange velger å utvide terrassen som følger med byggesettet. Også dette kan du ta selv om du har tid og litt erfaring.

5. Energisparingstiltak som gir bedre økonomi på sikt
Varmepumpe og solceller er blitt mer vanlig i nye hytter. Disse koster noe, men på sikt kan de spare deg for mye penger, spesielt vinterstid når varmebehovet er størst og strømprisen høyest. Hytteleverandørene tilbyr både varmepumpe og solcelleanlegg i ulike prisklasser. Spør hva som passer ditt hytteprosjekt best.

Om Norsk Hyttesenter:
32 utstilte hytter
·       På Norsk Hyttesenter Hellerudsletta er det i dag utstilt 32 hytter i ulike design og størrelser.
·       Minste hytte er på 18 kvadratmeter og største er på 155 kvadratmeter.
·       Til sammen 22 norske hytteleverandører er representert på utstillingen.
·       Inspirasjonsbygget ligger midt i området og huser 18 aktører med hytterelaterte produkter og tjenester.
·       Er plassert 15 minutter nord for Oslo, like ved E6.
·       Norsk Hyttesenter er bemannet av hytteprodusentenes egne ansatte. Her treffer du hyggelige og kunnskapsrike fagfolk.
·       Fri inngang for alle besøkende.

Åpningstider:
Torsdag: 12:00-20:00
Fredag: 10:00-16:00
Lørdag: 10:00-16:00