– Hytta har mange verdier som ikke kan måles i penger

Gode tips ved Norsk Hyttesenter under hyttemessen

Hytte er mer enn en økonomisk god investering for fremtiden – den er også den beste investeringen for å styrke familiebåndene. Ved Norsk Hyttesenter kan du besøke 30 store og små hytter som tilbys i det norske markedet. Her får du også de beste tipsene ved kjøp av ny hytte under Hyttemessen 2024.

Selv om det er godt dokumentert at hytta kan gi gode inntekter både i verdi på sikt og som utleieobjekt, er det mindretallet som kjøper hytte for å tjene penger. Hytte handler primært om gode opplevelser sammen med de du er mest glad i.

Smart investering på flere måter

– Hytte er på flere måter noe av det aller smarteste en familie skaffer seg. Hytta byr på verdier som ikke kan måles i penger, sier Olaf Olstad, leder ved Norsk Hyttesenter. Han fremhever den sosiale gevinsten familien innkasserer når de skaffer seg hytte.

– Hytta er katalysatoren for de gode opplevelsene. Å samle familie og venner er blitt mer utfordrende enn tidligere, men det er ikke mindre viktig i en hektisk hverdag. Hytta er for mange det naturlige møtestedet.  Her får familie og venner sammen de gode opplevelsene – enten det er i langrennsløypa, i alpinbakken, ved bålpanna på terrassen eller rundt Ludo-brettet foran peisen, sier Olstad.

Ulike kundegrupper

I dag er det i underkant av 450.000 hytter i Norge og mange tusen nordmenn bærer på en hyttedrøm. Og mange realiserer drømmen. Olaf Olstad forteller at det er stor variasjon i kundegruppene som besøker hyttesenteret på Hellerudsletta – som ligger bare 15 minutter nord for hovedstaden.

– Den største kundegruppen finner vi i de som er over 50 år. Men vi ser også mange småbarnsfamilier og yngre par som ønsker å skaffe seg ny hytte. Felles for dem alle er at de ser de sosiale verdiene hytta tilfører, samt at de finansierer hytta med utleie, sier Olstad.

Hyttedeling = bærekraft

Han forteller at tilbakemeldingene fra utstillerne ved Norsk Hyttesenter tyder på at flere nordmenn er innstilt på å dele hytta med familie, venner eller andre.

– Deling av hytta er en økende trend og en nødvendighet dersom vi skal nå ambisjonene om at Norge skal tilby verdens mest bærekraftige reiseliv. Våre medlemmer har gode tips til hyttekjøpere som er innstilt på å dele hytta. Det er mange små ting det kan være lurt å tenke på, som for eksempel lagringsplass til private eiendeler i utleieperioden, sier Olaf Olstad.

Miljøvinneren for ferie og fritid

Ferie og fritid på hytta er blant de aller beste valgene for familien med tanke på klimaavtrykk. Sammenliknet med andre ferieformer er hytta blant de aller mest miljøvennlige alternativene. En undersøkelse utført av NORSUS (Norsk institutt for bærekraftsforskning AS) tok i 2018 for seg ulike ferie- og fritidsformer i en undersøkelse hvor de blant annet så på klimagassutslippene.

– Her kommer hytta ut som et av de mest miljøvennlige alternativene. Nordmenn kan reise med hodet hevet til hytta i helgene og i feriene. Ingenting er bedre for miljøet og naturen enn at nordmenn velger hytta med elbil som transport foran å fly til utlandet i feriene, sier Olstad.

6 tips til hyttekjøperen:

1. Hvilke aktiviteter er viktig?

Snakk med hele familien om hva som er viktig for dere. Er det langrenn, fotturer til fjells, alpinkjøring, sykling, jakt og fiske eller kanskje livet ved sjøen som frister mest? Eller kanskje bare det rolige livet på terrassen?

Det er stor forskjell på hva de ulike hytteområdene tilbyr av slike aktiviteter, og et godt tips er å sette seg godt inn i om hytteområdet oppfyller familiens krav.

– Det kan for eksempel være smart å styre unna de store alpindestinasjonene dersom du er ute etter ro og stillhet på terrassen, sier Olaf Olstad ved Norsk Hyttesenter.

– Flere av destinasjonene har spesialisert seg på ulike aktiviteter, det gjelder spesielt langrenn, sykling og alpint. Sjekk hva de ulike områdene tilbyr.

2. Hvor langt er du villig til å reise?

Reisetid til hytta betyr kanskje mer enn du tror. Erfaringsmessig brukes hytta mer jo nærmere den ligger hjemmet ditt. Små detaljer kan på lang sikt bli irritasjonsmomenter som bidrar til at du kanskje ikke får brukt hytta så ofte som du ønsker. Rushtrafikk og trafikk-knutepunkt kan doble reiseveien i den verste tiden på døgnet, for eksempel fredag ettermiddag/kveld.

– Kjør noen turer på ulike tidspunkt til området du vurderer å skaffe hytte. Da får du et godt inntrykk av både reisevei og tiden det tar til målet. Små detaljer kan utgjøre mye reisetid, sier Olstad.

3. Hvor stort skal vi bygge?

Dagens hytter er blitt svært arealeffektive og du trenger kanskje ikke bygge så stort som du tror. Ved Norsk hyttesenter kan du besøke hytter i alle ulike størrelser. Trenden peker mot større interesse for arealeffektive løsninger, gjerne med en praktisk hems.

– Vi ser et økende tilbud av mindre hytter på under 70 kvadratmeter, med smarte og effektive løsninger. Disse fungerer perfekt for mange, også for barnefamilien, sier Olaf Olstad.

– Kombinert med hems har de mindre hyttene gjerne ekstra soveplasser til besøkende. Men om du er av den sosiale typen, med mye besøk av familie og venner på hytta, så bør du vurdere de litt større modellene med flere soverom. Disse har gjerne ofte ekstra toalett.

– Tenk gjerne litt frem i tid. Dagens 3-åring er tenåring om 10 år og da kan det være bra for hyttefreden at de har muligheter til å trekke seg litt tilbake – gjerne på hemsen eller i annekset hvor de får være i fred. Anneks kan du forøvrig bygge senere, sier Olstad.

4. Hvilken type hytte skal vi velge?

Norsk Hyttesenters egne undersøkelser viser at cirka 60 % av nye hytter som bygges er tradisjonelle fjellhytter i bindingsverk. Lafthytter utgjør cirka 10 %, mens moderne hytter utgjør 30 %.

– Med moderne hytter mener vi hytter med renere design og relativt store vindusflater. Disse har det kommet mer av de siste årene. Dette er modeller som tilbys fra de aller fleste hytteprodusenter.

– Her er det smak og behag og hjertet som avgjør. Aktørene ved Norsk hyttesenter har utstilt de ulike hyttetypene, og det kan være lurt å ta en titt på disse både innvendig og utvendig før man bestemmer seg. Ta gjerne også en prat med våre dyktige selgere som kan fortelle om fordeler og ulemper med de ulike hyttemodellene.

5. Hvordan kan vi øke egenkapitalen?

Hytteprodusentene leverer alt fra byggesett til innflyttingsklare (nøkkelferdige) hytter. Egeninnsats betyr økt andel egenkapital og en noe rimeligere inngangsbillett til hytte. Du kan gjøre alt fra snekkerarbeid til maling selv, og kun egne ferdigheter setter begrensingen.

– Majoriteten av hyttebyggere velger nøkkelferdig hytte og tar male/beisearbeidet selv. Noen velger hytte hvor det bare er å ta med seg møblene og flytte rett inn. Noen velger imidlertid å uføre noe egeninnsats, men vær oppmerksom på at mange av byggfagene krever ansvarsrett. Det gjelder spesielt rør og elektrisk arbeid, sier Olaf Olstad.

6. Planlegg for deling av hytta

Deling av hytta er en sentral del av et bærekraftig norsk reiseliv, og her kan vi alle bidra. Med enkle grep er din hytte godt rustet for å leies ut noen dager i året.

– Tenk på at du trenger plass til å gjemme unna personlige gjenstander når du leier ut hytta. En ekstra stor låsbar bod med praktisk hyller løser mye. Antall senger teller også ved utleie. Typiske familiesenger, med plass til to nede og en i overkøya, er også et smart valg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *